L’oci nocturn promou una certificació de qualitat per a ajuntaments compromesos amb la convivència nocturna

Font d’informació: Imam Comunicación

Bartomeu Rosselló i Boeres, enginyer expert en acústica aplicada i CEO i fundador de AVALUA, presentarà el projecte Acoustically Sustainable Management in the Territory of Responsible Action Certificate (ASMTRA Certificate) durant la seva participació en la 9ª Edició del Congrés Internacional d’Oci Nocturn, que se celebrarà juntament amb la 4ª Edició del Congrés Nacional d’Oci Nocturn, el 27 i 28 de novembre a Barcelona. Es tracta d’una certificació de qualitat, gestió i acció que permeti generar noves dinàmiques de transformació social cap als hàbits saludables i sostenibles, a través del diàleg i implicació de totes les parts, administració, ciutadania i activitats. Innovació tecnològica al costat de la social ja que s’estableixen eines per a la democratització de la informació ambiental facilitant la seva ràpida resposta. “Se serveix de la tecnologia de monitoratge sonomètric en continu i a temps real per a garantir, en tot moment, el compliment de la normativa acústica dins del sector de l’oci nocturn de cada territori”. Així ho explica Rosselló i Boeres, l’empresa de la qual, AVALUA, Enginyeria i Laboratori d’assaig acreditat per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC), facilitarà la tasca tècnica d’aquesta iniciativa, impulsada per l’Associació Internacional d’Oci Nocturn.


Durant el procés, ASMTRA Certificate durà a terme una anàlisi en profunditat de cada cas per a “prendre consciència de la problemàtica que existeix, emprendre les accions adequades encaminades a millorar la convivència i la cohabitació d’usos, actuar en prevenció i monitorar la traçabilitat de resposta”, informa l’expert, qui destaca que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “reordenar i dignificar” el sector d’oci nocturn. “El sector de l’oci està recorrent un camí evolutiu molt interessant. La gran tasca realitzada per la International Nightlife Association així ho posa de manifest, reordenant i dignificant el sector amb la intenció d’eliminar els estigmes negatius que l’han anat llastrant”, destaca l’enginyer expert en acústica.


Criteris a avaluar

La verificació del “compliment dels instruments de gestió de la contaminació acústica legalment establerts en el municipi”, així com la “avaluació de les polítiques generals d’acció en salut pública” i l’existència o no de “una figura institucional que afavoreixi el diàleg entre l’administració, les empreses del sector i la ciutadania”, com la de l’Alcalde de la Nit, són alguns dels criteris fonamentals a avaluar per aquesta eina de gestió i control acústica. A més, es verificarà l’existència d’una infraestructura tecnològica de monitoratge sonomètric a temps real i en continu en el municipi i s’establirà una taula de diàleg, seguiment i evolució de les polítiques i del Pla d’Acció indicat, segons cada cas. A continuació, es proporcionarà un reporti valorant la satisfacció dels resultats i finalitzat el període i procés d’avaluació, es podrà atorgar el ASMTRA Certificate.

Tot i que el marc legislatiu i normatiu a Espanya “és molt clar”, segons opina l’expert, considera que la bona praxi “no s’acaba de consolidar per falta d’harmonització i unificació de criteris” ja que “no sempre, totes les administracions utilitzen la mateixa vara de mesura”. “Si des de l’Associació Internacional d’Oci Nocturn han establert els distintius de qualitat i bones pràctiques per als seus associats, generant una positiva dinàmica del sector, ara hem de ser capaços entre tots de generar un context que afavoreixi l’objectiu de sostenibilitat i correcta gestió acústica en el territori o municipi on s’opera que provoqui una transformació cap a hàbits saludables”, subratlla.


Conscient que les activitats de l’oci han d’afavorir la socialització necessària per a la societat, Bartomeu Rosselló i Boeres opina que, precisament per això, “és necessari que existeixi un canvi de paradigma”. “Les activitats de l’oci han de ser exemple de convivència i bones pràctiques en una transformació i innovació cap a un oci saludable. Això implica, entre altres qüestions, atendre la Llei del Soroll l’objecte i el pilar troncal del qual és el de garantir l’harmònica convivència al costat de la compatibilització i la cohabitació d’usos”, matisa.

De moment, la iniciativa ASMTRA Certificate està operant en diferents municipis del llevant peninsular, tant en “zones turístiques madures” com en “municipis amb nous plans”. La seva implantació, segons explica l’expert, és un procés que requereix d’un període d’anàlisi i un altre d’adaptació de mínim un any. “Temporalment implica almenys un any de caracterització. Serà particular cada casuística i s’avançarà en funció de la contribució d’acció de les parts”, conclou el fundador de AVALUA.


Un programa de gran interès per a empresaris i representants d’administracions públiques


“Avanços tecnològics i fórmules per a garantir la convivència i la cohabitació d’usos en l’oci nocturn” és el títol de la taula de debat en la qual participarà aquest expert, que tindrà lloc en el marc de la primera jornada del Congrés Internacional d’Oci Nocturn, el 27 de novembre. El panell comptarà també amb la participació de Montserrat Surroca, comissionada per a la convivència del Ajuntament de Barcelona, Michael Kill, director general de l’Associació d’Oci Nocturn del Regne Unit (NTIA) i Ana Espinel, directora general de Audiotec. Aquesta taula rodona estarà moderada per Jeroen Paymans, consultor expert en acústica d’Axioma Consultors Acústics.

D’altra banda, la implantació de mesures per a prevenir les violències sexuals; l’aposta del sector per la innovació i la sostenibilitat o la figura de la dona dins de l’Oci Nocturn, seran uns altres dels temes que centraran aquestes consolidades trobades les inscripcions de les quals ja estan obertes per a professionals de l’àmbit de l’oci nocturn de tot el món a través de la pàgina web de la International Nightlife Association.


Aquesta trobada internacional, que se celebrarà conjuntament amb el 4t Congrés Nacional d’Oci Nocturn, compta amb el patrocini de la SGAE, BMAT, AGEDI-AIE, Preventia, Caryosa, Avalua, Where You At Ltd., Igualia, Das Audio, Geseme, Bull Group Seguridad, Grupo Of Course, Audiotec, Hosteleo y Linkers y con la colaboración del Ministerio de Turismo del Gobierno de España, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Consell Insular d’Eivissa, Appleton University, Gremi de Restauració de Barcelona, Asociación Mundial de Chefs, Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia, Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i Ayuntamiento de La Nucía.